Blog - Sina

Over Sientje Mesdag-van Houten, 1834 - 1909

Sina, geboren van Houten, is een Groningse zonder enige voortekenen van latente kunstzinnige aanleg. Ze komt uit een rijke familie die handelt in hout, invloedrijk is en politiek actief. Zo is haar broer Samuel de opsteller van het  Kinderwetje van Houten om aan kinderarbeid paal en perk te stellen, waarvoor hulde!

Op haar eenentwintigste trouwt Sina met een effectenmakelaar, eveneens uit Groningen. Het is deze Hendrik Willem die kunstenaarsbloed voelt kriebelen, iets wat Sina stimuleert en stiekem ook aantrekt. Met haar geld, een rijke erfenis van vader, kan haar echtgenoot zich wijden aan de schilderkunst, iets wat hij niet onverdienstelijk doet: hij wordt een belangrijk lid van de Haagse School. Den Haag is de stad waar ze uiteindelijk gaan wonen, na omzwervingen in Brussel en Oosterbeek.
Sientje wordt door haar man en andere kunstenaars gestimuleerd om ook te gaan tekenen en schilderen, wat ze gretig doet maar met eigen onderwerpen en haar eigen palet. Na het overlijden van hun enig kind Klaas legt Sientje zich volledig toe op het schilderen en geleidelijk aan groeit haar faam. Het echtpaar verkeert in de hoogste artistieke kringen en kent vele befaamde schilders met illustere namen als Jozef Israels en Willem Roelofs. 
Het onderwerp waar Hendrik Willem beroemd mee wordt, het zeegezicht, is nooit het hare geworden. Het zijn haar bloem- en vruchtenstillevens die zeer worden gewaardeerd, naast de heidelandschappen. Werk dat bescheiden is. Niet groots maar ingetogen, niet weids maar intiem. Misschien wel door deze verschillen vullen ze elkaar aan en vormen in den Haag een glamourkoppel avant la lettre met waardering en bewondering voor elkaars werk.

Een uitspraak van Sientje Mesdag-van Houten luidt: ‘Zonder mijn man was ik nooit schilderes geworden, en zonder mij was hij waarschijnlijk geen schilder geweest.’
Hendrik Willem eert zijn vrouw met een plekje op het beroemde Panorama Mesdag: Sientje achter haar schildersezel. Opdat wij niet vergeten.
SMvH, zoals ze meestal signeert, is een zelfstandig, autonoom en authentiek kunstenaar die het niet verdient om vergeten te worden.
En zo is het maar net!

Pieter Ewals

 

 

Vragen?

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met mij op!

Pieter Ewals Sientje Mesdag van Houten