Blog Latem

Over Hubert Malfait, en een beetje over Jules de Sutter

In het Vlaamse land dat wordt doorsneden door de Leie, niet ver van Gent, ligt het dorp Sint-Martens-Latem. Rond de eeuwwisseling naar de twintigste eeuw vestigden zich hier tal van schilders die een scala van stijlen hanteerden, van impressionisme tot symbolisme, maar het expressionisme is een van de belangrijkste stromingen van deze Latemse School.
Bekende schilders uit het begin van de  twintigste eeuw, zijn Gustave van de Woestijne en George Minne: de Eerste Groep. Daarna komt de Tweede Groep, met kunstenaars als Gustave de Smet, Constant Permeke, Frits van den Berghe en Hubert Malfait. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vluchtten veel schilders voor het geweld naar het buitenland, zoals Nederland en Engeland. In de jaren twintig volgde een periode vol artistieke en ook commerciële hoogtepunten in en rond Sint-Martens-Latem.

Hubert Malfait wordt geboren in het nabij gelegen Astene, als zoon van de gemeentesecretaris, waar hij in contact komt met Emile Claus, de beroemde impressionist, die hem op weg helpt en adviezen geeft. In 1916 begint Hubert zijn opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten in Gent, samen met generatiegenoten Jules de Sutter en Jos Verdegem. Hij krijgt succes en exposeert internationaal zoals in het Stedelijk Museum in Amsterdam (1926) en de Biënnale van Venetië (1930).
Zijn onderwerpen zijn het boerenleven en het landschap, later volgen meer verfijnde portretten, waarin de invloed van het animisme zichtbaar is. De boer, het land en zijn dieren zijn echter nooit ver weg. In de jaren vijftig komt daar het ruitergenre bij. Zijn kleuren worden expressiever, de inhoud sprekender.
Een opvallend detail is de niet te missen signatuur: in forse streken met de brede kwast en in een contrasterende kleur plant hij zijn naam op het doek.
Tot 1955 woont Malfait in Astene, zijn geboortedorp. In dit jaar verhuist hij naar Sint-Martens-Latem, waar hij in 1971 overlijdt, een jaar na zijn kompaan Jules de Sutter.

In Sint-Martens-Latem zijn beiden verenigd en vereeuwigd middels de Hubert Malfaitlaan en de Jules de Sutterlaan.

 Pieter Ewals

Vragen?

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met mij op!

Pieter Ewals