Blog Huis van Job

Over Job Hansen

De Groninger Ploeg werd opgericht in 1918.
Job Hansen, die in zijn studententijd in Amsterdam al kennis had gemaakt met Johan Dijkstra, werd vijf jaar later lid. Pas vanaf 1927 ging hij schilderen, vooral samen met Jan Altink en Ekke Kleima, maar verder was en is Hansen een volstrekt uniek en tegendraads kunstenaar. Zo was zijn favoriete ondergrond witgemaakt triplex. Hij gebruikte verf maar lengde dit aan met benzine, waarmee hij de transparantie bereikte die zo kenmerkend is voor zijn werk. Collega Hendrik Werkman bedacht hiervoor de naam benzinerel. Deze verdunde verf werd gelaagd in vegen, streken en halen op het triplex aangebracht zonder al te veel aandacht te besteden aan vorm of natuurgetrouwe weergave van zijn onderwerp. Vervolgens kon het voorkomen dat het schilderij bewerkt werd met de achterkant van een kwast, dopjes van verftubes, vingers en nagels. Voor de mythe dat hij met zijn schoenen al stampend over een werk heen liep om te voorzien van hak- en zoolafdrukken is echter nooit bewijs aangetroffen in het oeuvre. Zoals ook de andere leden van de Ploeg was hij gefascineerd door kleur, “waarmee de stijl begint,” volgens Hansen. De belangrijkste kleuren in zijn werk zijn rood, blauw, groen en geel.
Zijn inspiratie vond hij in de natuur, in de landschappen rond Groningen, bloemstillevens en in de stad zelf. In veel gevallen was het de titel van een werk die het onderwerp verklapte: Gracht met zwanen, mensen in de schaduw. Of: Dijk, hek, huisje. Geest boven vorm!
Zijn hele leven als kunstenaar heeft hij deze stijl en werkwijze vastgehouden. In het begin trok hij vaak er op uit om en plein air te werken, later schilderde vooral in zijn eigen atelier en uit zijn herinnering.

 Dat atelier bevond zich in het woonhuis aan de Grachtstraat in Groningen, dat hijzelf had ontworpen in de jaren dertig. Job Hansen was namelijk in de eerste plaats architect, en pas later ging hij ook schilderen. Hij ontwierp in Groningen onder andere een tearoom, een ijssalon, een melkfabriek maar ook het gebouw van een kunsthandel aan de Oude Kijk in ’t Jat straat, die overigens nog steeds bestaat.

Gelukkig staat het werk van Job Hansen, op simpel triplex en met aangelengde verf, ook nog steeds als een huis, en is het nog steeds zeer bijzonder.

 Pieter Ewals

Vragen?

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met mij op!

Pieter Ewals